Projecten | Amber en Liesbeth

Lunch tijdens de Summer School

In de zomer van 2013 besloten Amber en Liesbeth wederom terug te gaan naar Madagaskar. Dit maal om een summer school op te zetten. Amazing Children sponsorde de lunch voor de 50 tot 70 kinderen die deelnamen. Hieronder een kort verslag van hoe hun reis en de besteding van het geld.

Deze zomer ben ik samen met mijn moeder naar Madagaskar gegaan, om te wonen en werken in een weeshuis, waar wij al twee keer eerder heen zijn geweest. Dit jaar zou een van de projecten die wij daar op zouden zetten de summer school zijn. 4 weken lang zouden de kleuters en de kinderen uit groep drie, vier ochtenden in de week les krijgen. De lesplannen waren gemaakt en er zou naast het leuke knutselwerk ook een focus gelegd gaan worden op de fijne motoriek en het oefenen met de cijfers. De scholen in Madagaskar hebben geen materialen en zeker niet zoveel als wij in Nederland hebben, hierdoor is de motoriek van de kleine kinderen amper tot niet ontwikkeld. Daarnaast wilden wij na elke lesochtend, voor alle kinderen een voedzame maaltijd verzorgen, bestaande uit rijst, vlees en groente. Het zou een win win situatie zijn, naast goed onderwijs ook nog een goede en gezonde maaltijd, die toch zo belangrijk is voor de kinderen.

In Madagaskar de ideeën besproken over de lessen, waar de vrouw van het weeshuis, Honorine erg enthousiast over was. Ook  vertelden wij haar dat wij elke dag een warme maaltijd voor de kinderen wilden en een tussendoortje. Honorine gaf al snel aan dat vlees elke dag toch erg duur was, want dat was wel rond de €2,40 per kilo. Toen wij het budget van €525, dat gesponsord was door Amazing Children, lieten zien werd het Honorine gelijk duidelijk dat dit mogelijk was en dat de kinderen ook rond half 10 allemaal een banaan of een sinasappel konden krijgen!

De lessen waren van acht tot elf. De kinderen waren in vier groepen ingedeeld en deden elke ochtend twee activiteiten. Tussendoor werd er nog buiten gespeeld en werd het buitenspelen afgesloten met nog wat gezamenlijke activiteiten buiten. Om elf uur was iedereen klaar om naar de kantine te gaan, waar gegeten werd. Alle kinderen, variërend van 50 tot 70 per dag, renden dan de berg op vanaf de school naar de kantine, de ene hand in hand of arm om arm en de anderen wilden er zo snel mogelijk zijn. Handjes wassen in een bak met water en dan op zoek naar een plekje in de kantine. Honorine riep Fafako als iedereen zat (dat betekent dat er een gebed gedaan moet worden) en vervolgens mochten de kinderen gaan eten. Elke dag was er een goed gevuld bord voor de kinderen met rijst, groente en wat vlees. Het was een mooi en leuk project om te doen, de kinderen genoten van de lessen en de maaltijden droegen bij aan de groei van de kinderen.

 


Bekijk ook de aflevering van Onverwacht Bezoek, waarin Remi en haar stichting Madalief centraal staat.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Madagascar AMBROSTIRA, MADAGASCAR
PROJECT MAALTIJD SUMMER SCHOOL
KOSTEN 525 EURO
STATUS VOLTOOID!

Fotos: