Projecten | Djune

Ik ben Djune Klaassen, 19 jaar en inmiddels ex-vrijwilligster bij Activity International. Van november 2011 tot april 2012 heb ik vrijwilligerswerk in Ghana verricht. Ik heb Engelse les gegeven op een basisschool. Dit was een project via Activity International, de organisatie waarmee ik naar Ghana ben gegaan. Daarnaast heb ik in Februari 2012 mijn eigen project gestart.

Ik heb een compleet klaslokaal voor de school waar ik werkte laten bouwen. Dit omdat ik er na de kerstvakantie achter kwam dat er nog veel kinderen uit het dorp en omgeving waren die met school wilden startten in klas 4 (waar ik les gaf), maar niet toegelaten werden omdat de klas te vol was. Klas 4 bestaat uit ongeveer 60 kinderen dus ik begreep zijn beslissing wel. Wat mij raakte is dat deze kinderen dus niet naar school kunnen of naar een school heel ver weg moeten gaan (wat geld kost voor vervoer). De reden dat ze niet in een andere klas terecht kunnen is dat hun niveau niet hoog genoeg is.

Samen met mijn collega leraar heb ik de situatie besproken. Hij zei dat de school al 2 jaar geleden een verzoek heeft ingediend bij de overheid voor 6 lokalen extra, omdat de school groeit. Tot nu toe hebben ze nog geen antwoord gekregen. De kans dat de overheid nieuwe lokalen laat bouwen is erg klein. Ze hebben het gevoel dat er al een compleet schoolgebouw staat en ze gebruiken hun geld liever ergens anders om scholen te bouwen. Ook al is het echt nodig.

Daar moest verandering in komen en zo kwam het idee om een klaslokaal te bouwen op. Voordat ik naar Ghana ging hadden we een vrijwilligersbijeenkomst voor alle vrijwilligers die via Activity International naar het buitenland vertrokken in die periode. Daar kregen we naast veel goede praktische informatie ook informatie over de stichting Amazing Children. Dit heb ik in mijn hoofd gehouden. 's Avonds heb ik het thuis ook met mijn gast broer besproken. Ik heb hem verteld dat ik misschien een paar klaslokalen erbij wil bouwen om de school en de community te helpen. Hij heeft een paar verschillende aannemers gebeld en de prijs gevraagd. Zelf had ik in Nederland al 1000 euro sponsorgeld opgehaald bij familie en vrienden. Toen het idee van het klaslokaal kwam bleek dat ik , volgens het kostenoverzicht, nog 1000 euro extra nodig had. Toen heb ik Amazing Children gemaild over mijn plannen. Ze waren eigenlijk gelij enthousiast en na een kort overleg hebben ze erin toegestemd om het tekort van 1000 euro aan te vullen.  Hier was ik erg blij mee, want dit betekende dat de bouw van start kon.

Mijn taken tijdens de bouw waren voornamelijk het coördineren van het project, aansturen van de bouwlieden en het zorgen voor de financiën. De bouw vorderde goed en alles ging zonder problemen. Totdat we erachter kwamen dat de aannemer een deel van de kosten vergeten was op te nemen in het kostenoverzicht.  De aannemer was nog 40 zakken cement voor het pleisteren van de muren en het opvullen van de vloer vergeten. Klein detail. Maar gelukkig is dit opnieuw met de hulp van Amazing Children goed gekomen en hebben ze dit ook nog voor hun rekening genomen.  Daarnaast heb ik zelf ook nog wat spaargeld gebruikt om het hele lokaal af te maken, omdat er toch ook nog wat meer extra kosten aan zaten.  Nu staat er een volledig compleet klaslokaal en wordt er nog hard gewerkt aan de resterende 10 van de 20 schoolbanken.  Daarna kan het klaslokaal ‘officieel’ in gebruik genomen worden.

Met de komst van dit nieuwe klaslokaal is er weer plaats voor nieuwe leerlingen. Kinderen die eerst niet meer toegelaten zouden worden, omdat de klas vol zat, en nu wel naar school kunnen. Er zijn nu velen blij gemaakt: De ‘community chief’ (soort burgemeester), de hele community, mijn collega’s op school maar vooral de kinderen! Door de geweldige hulp van dierbaren om me heen en de stichting Amazing Children hebben we dit kunnen realiseren. Voor Amazing Children een mooi en groot project en voor mij vooral een hele leerzame ervaring, een stukje trots en een enorme waardevolle herinnering.  Bedankt!

 

Overzicht uitgaven (in Ghanese Cedi)

     
Cement voor bakstenen gekocht 23 bags x 16 Cedi + 92 Cedi Workmanship
(per bag 4 Cedi) =
462  
4 trips. Kosten: 2x95 Cedi + 2x90 Cedi = 370  
Cement voor fundering en aanstrijken van muren 25 bags x 16 Cedi = 400  
Stones 1 trip 48  
Workmanship 450  
Hout deel 1, ramen en deuren + 14 Cedi gladmaken van het hout 294  
Stalen ijzers voor constructie in de 4 hoeken.
9x13 Cedi groot + 5x3 Cedi klein + 5 Cedi staaldraad
137  
Water voor de werkers 7  
Ongeveer 300 Cedi voor Hout deel 2 300  
Needles voor constructie ongeveer 100 Cedi 100  
Workmanship aannemer laatste deel 150  
Workmanship steal banners 5  
Workmanship Houtbewerkers, al het hout bij elkaar! 300  
380 Cedi 380 +
 
1420 Euro = 3403 Cedi

 Ghana SWEDRU, GHANA
PROJECT BOUW EXTRA LOKAAL
KOSTEN 1360 EURO
STATUS VOLTOOID

Fotos:

Video's:

djune1 djune2

Links:
Djune waarbenjij.nu