Projecten | Linda en Buiske

Projectomschrijving

Wij zijn Buiske en Linda, twee vrijwilligsters uit Nederland. Wij doen vrijwilligerswerk in het plaatsje Agona Swedru, dit ligt in het zuiden van Ghana. Wij verblijven in Ghana sinds februari 2012 en blijven allebei zo'n vijf maanden in totaal.
Ons vrijwilligerswerk bestaat uit lesgeven op de A.M.E. Zion school en na school verblijven wij enkele uren in het weeshuis Blessed Little Angels, om daar de kinderen te helpen met hun huiswerk en hen te vermaken.

Op de A.M.E Zion school staat Buiske voor class 1, met 75 leerlingen. Linda geeft les in class 5, met 57 leerlingen. De A.M.E. Zion school is één van de vele zogeheten government schools in Ghana. De school is in 1978 opgericht en staat sinds 1997 onder de leiding van de vriendelijke headmaster Emmanuel Oscar Oduro, alias Nana. De school heeft op dit moment zo'n 800 leerlingen, die les krijgen van de 21 leraren hier op school. Regelmatig worden zij versterkt door vrijwilligers.

We zijn benaderd om ondersteuning te bieden aan een ICT-project hier op school. De school is verplicht om computerlessen te geven en examens af te nemen over ICT, maar de school beschikt op dit moment over geen enkele computer. Wij zijn gevraagd om de school te helpen in de financiering van computers en ook om een ICT-lokaaltje in te richten en uiteindelijk zowel leraren als leerlingen te onderwijzen in de ICT. De headmaster benadrukte dat ICT-onderwijs zo van belang is, alleen al voor de verplichte examens, maar ook voor het kunnen functioneren later in de steeds meer moderne samenleving. ICT-onderwijs is van groot belang en de school is 'gehandicapt' door het gebrek aan computers, aldus de headmaster.

Wij zijn deze uitdaging aangegaan en met de hulp van Amazing Children konden we ons project realiseren! Er is een lokaaltje ter beschikking dat we hebben opgeknapt en beschermt met de zogeheten trailiesdeur en -raam. Hierin staan twee lange tafels met in totaal 6 computers van 130 euro per stuk. De ICT-lessen worden dan eerst in het eigen klaslokaal gegeven waarna de leerlingen in kleinere groepen aan de slag kunnen met de computers in het ICT-lokaal!.

Vooraf hadden wij zelf geld ingezameld. Hiervan hebben we een waterput gebouwd en het computerlokaal verbouwd. Omdat we voor de aanschaf van de computers geen geld meer hadden, hebben we Amazing Children ingeschakeld. Zij hebben het gehele bedrag van 780 euro gesponsord, maar wij gaan ons best doen om door de verkoop van kalenders hier een deel van terug te verdienen voor de stichting.


3 Juli 2012

Dit is waarschijnlijk mijn laatste bericht over het ICT lokaal. Ik, Linda, heb vandaag afscheid genomen van de school. Ik ga nu nog drie weken reizen in Ghana en daarna ga ik weer naar Nederland. Ik heb hier alleen nog maar aan mijn klas de ICT lessen gegeven. De headmaster wilde eerst in alle klassen de regels besproken hebben voordat de leerlingen het ICTlokaal in mochten. Het is ICT-lokaal is na veel vertraging eindelijk afgerond, de computers staan er, ze werken ook nog, ik heb met de headmaster regels opgesteld, waar zowel leerlingen als leraren zich aan moeten houden en ik heb de eerste echte ICT-lessen gegeven in het lokaal! De eerste les was geweldig. Sommige kinderen hadden nog nooit een computer gezien en stonden met de muis in de hand mij maar vragend aan te kijken. Het is haast niet voor te stellen voor mensen die opgroeien en leven in een gedigitaliseerde wereld, maar werkelijk waar bij iedere stap hadden ze hulp nodig. Men kan zich misshien nog de reclame van HetNet herinneren waar een echtpaar de instructie las' Ga met de muis naar de rechterbovenhoek' en vervolgens de muis op het scherm in de rechterbovenhoek plaatste. Dat was ongeveer het niveau...
Wanneer ik zei dat ik ze ergens op moesten klikken kwam regelmatig het vingertje op het scherm om zo te klikken of anderen verplaatsten het pijltje wel op de goede plek en konden vervolgens minutenlang kijken naar het pijltje op het scherm dat verder niks meer deed. Maar na de eerste onwennige minuten lukte het bij de meeste leerlingen toch wel aardig en ik kan met trots vermelden dat mijn Ghanese leerlingen allemaal boven de 75% hebben gescoord met het type-programma! Ontzettend knap als je nagaat dat op 1 leerling na, de leerlingen nog nooit een computer hadden aangeraakt. Wat ook enorm opviel was dat de leerlingen enorm dankbaar waren. Ze kwamen allemaal mij persoonlijk bedanken voor de ICT les. Na de eerste les vroegen de leerlingen iedere dag of we weer naar het ICT lokaal gingen. Toen de leerlingen doorhadden dat mijn laatste dagen op de school aangebroken waren kwam de vraag wie hen dan naar het computerlokaal zou brengen wanneer ik er niet meer zou zijn. ' Please stay, Madam. Mister Ernest doesn't know computers...' Toch heel fijn om te merken dat ze de lessen in het lokaal heel leuk vonden. Vandaag is dan eindelijk de officiele opening geweest van het lokaal op mijn laatste dag op de school. Alle belangrijke mensen waren uitgenodigd, zoals de ouders, de predikant, de chief en andere belangrijke mensen. Na vele toespraken en applaus konden we naar het lokaal waar de predikant het lokaal heeft gezegend, de chief een mooi gekleurd lintje heeft doorgeknipt en ik de sleutels heb overhandigd aan de chief. Vervolgens mochten alle ouders een kijkje nemen in het lokaal en mij bedanken. De nieuwe vrijwilliger op de school heeft inmiddels ook geregeld dat er nog enkele computers bijkomen, dus dat is heel goed nieuws. Het lokaal en de lessen blijven in ontwikkeling, ook wanneer wij weg zijn!

Maandag 28 Mei 2012

Het ICT-project heeft inmiddels een maand vertraging, waar ze beloofden dat het lokaaltje in 4 dagen klaar zou zijn, zijn we ruim een maand verder nog steeds niet bezig met computerlessen met echte computers....Zelfs de chaotische ongestructureerde Linda die normaal gesproken ook zonder planning het leven doorgaat, heeft hier moeite mee.. Het is toch zonde dat ze er niet wat meer vaart achter zetten om zo nog even misbruik te kunnen maken van de Obroni's die wat verstand van computers hebben...Maar voorlopig is het gebleven bij creatief tekenen op het bord en zo maar leerlingen wat proberen bij te brengen van de ICT. De computers zijn inmiddels al wel gehaald! Met twee Ghanese mannen ben ik afgelopen week naar Accra gereisd om de computers op te halen. En de hele tijd maar hopen dat ik niet overvallen zou worden met zoveel geld op zak....Gelukkig heb ik alle computers kunnen betalen daar in een mini kantoortje aan een zeer enthousiaste Ghanese meneer. Maar ze zijn hier ontzettend blij met deze impuls van vooruitgang, nu maar hopen dat het nog wordt uitgevoerd terwijl ik hier nog ben!

Maandag 14 Mei 2012

Vanmiddag hebben we weer een bespreking met de headmaster. Het project verloopt ene beetje traag, we willen er wat druk achter zetten nu. Buiske heeft helaas moeten besluiten om eerder naar NEderland te gaan, vanwege haar gezondheid. Enorm jammer, maar ook dit is een reden voor ons om voor wat druk te zorgen. Het zou mooi zijn als we deze week het lokaal kunnen afronden en vrijdag computers er in kunnen zetten, zodat Buiske een voltooid lokaaltje ziet voor vertrek. We houden jullie op de hoogte en hopen jullie snel foto's te kunnen sturen van een voltooid lokaaltje waar we ICT-les geven!

Vrijdag 11 Mei 2012

Hoogste tijd voor weer een update van het ICT-project uit Swedru. In de meivakantie hier zijn ze begonnen met het verbouwen van het lokaaltje dat uiteindelijk het ICT-lokaal moet gaan worden. Bij afwezigheid van Buiske heeft Linda de vergaderingen bijgewoond met vier schreeuwende Ghanese mannen. Gelukkig was de headmaster van de school aanwezig, die nogal veel aanzien heeft hier in Swedru. Dankzij hem zijn de Obroni-prijzen ( de blanke prijzen) omgezet naar de Obibini prijzen (de Ghanese prijzen) voor de verbouwing hier. Met de offertes op kladblaadjes en de belofte dat de verbouwing binnen enkele dagen afgerond zou zijn, zijn ze echter drie weken later nog steeds bezig. Dit hadden wij van tevoren al wel gedacht, omdat hier in Ghana de stroomuitvallen vaak voor wat vertraging zorgen en nu ook met het regenseizoen levert dit ook wat vertraging op. Gelukkig zijn ze bijna klaar met de verbouwing, wat betekent dat wij volgende week het lokaaltje van een likje verf kunnen voorzien. Zodra het lokaaltje helemaal in orde is, zullen wij samen met Ernest, onze computerman hier, afreizen naar Accra om daar de zes computers op te halen. Wij hopen dat dit eind volgende week kan gaan gebeuren. Ondertussen stellen wij hier regels op voor het ICT-lokaal en het gebruik van de computers. Wij willen graag dat deze regels worden nageleefd, ook wanneer wij weg zijn, zodat ze lang van het ICT-lokaal gebruik kunnen maken. De komende twee weken zullen bestaan uit het voltooien van het lokaal en al zonder de computers wat computerlessen geven, zodat ze weten wanneer de computers gearriveerd zijn hoe de computers te starten en weer af te sluiten. Zo proberen we stap voor stap hier langzaam de computers te integreren.Ghana SWEDRU, GHANA
PROJECT ICT LOKAAL
KOSTEN 780 EURO
STATUS VOLTOOID

Fotos Deel 3:

Fotos Deel 2:

Fotos:
Linda met wat leerlingen  van de A.M.E. Zion School. Buiske met wat leerlingen en leraar class 5. Class 5
De headmaster leidt ons rond op het schoolterrein. Headmaster laat ons de ruimte zien die wordt verbouwd tot ICT-lokaal. Het lokaaltje dat een ICT-lokaal gaat worden.

Links:
Linda waarbenjij.nu
Buiske waarbenjij.nu