Projecten | Mette en Lotte

In juli en augustus 2008 waren wij: Lieselotte en Annemette Hellinga de eerste twee vrijwilligers in het Amazing Grace Children Home in Malelane. Wij hebben met de kinderen gespeeld, gelachen, gepraat, gestudeerd en geprobeerd in twee maanden van hun huis meer een thuis te maken. Wij waren heel blij dat we geld in hadden gezameld onder familie en vrienden en zo de middelen hadden om de onhygiënische badkamers en wc's op te knappen.
(Lees hieronder meer over deze opknapbeurt)

Carlosh, Dudu en Sannita waren drie van de lieve vrolijke kinderen die wij gedurende ons verblijf hebben leren kennen. Wat ons ontzettend heeft geraakt was dat de kinderen in het kindertehuis ontzettend positief waren en echt voor elkaar zorgden. Er waren twee hardwerkende vrouwen aanwezig: een kokkin en een vrouw die verantwoordelijk was voor de schoonmaak en de was. Deze twee vrouwen hadden hun handen vol aan hun taken en daardoor bleef er geen tijd en aandacht voor de kinderen over.
Hieronder vindt u twee korte fragmenten uit ons blog wat wij destijds hebben bijgehouden:

De Kids zijn nog steeds super. Wel merken we dat elk kind zijn eigen problemen heeft en veel kids zijn ziek. De één is heel erg warm, de ander heeft continu buikpijn en sommige praten helemaal niet terwijl ze al 14 zijn!

Zoals jullie merken hebben we het dus heel erg naar onze zin! Ook onze eerste braai hebben we al achter onze kiezen en is ons goed bevallen. De omstandigheden waarin de kinderen leven en het feit dat niemand echt voor ze zorgt of zich om ze bekommert dat is heel moeilijk om te zien. En dus staan soms echt de tranen in je ogen van onmacht. Soms weten we ook niet waar we moeten beginnen. Er is hier veel te veel te doen. Zullen we klussen, spelletjes spelen, helpen met koken of wat kinderen individuele aandacht geven? We proberen het allemaal maar te doen, maar de dag is veel te kort! Gelukkig hebben we jullie geld en kunnen we ze daarmee blij maken. Niet alleen met de badkamers maar ook met kleine dingen zoals limonade voor alle kids (kost 1 euro in totaal) en ze zijn zo happy!

Het zijn prachtige, lieve, slimme en getalenteerde kinderen die een echte toekomst verdienen!

De Badkamers

Met het door ons, onder vrienden en familie, ingezamelde geld hebben we de badkamers en de wc-ruimtes van de kinderen opgeknapt: daarnaast hebben we gezorgd voor ondergoed en tandenborstels voor alle kinderen, voor medicijnen, schooluniformen, extra fruit en drinken en speelgoed.

Hieronder zijn enkele foto's van de badkamers te zien zoals wij die aantroffen toen we bij het project aankwamen en hoe ze uiteindelijk geworden zijn. Een fragment van onze blog illustreert hoe je voor weinig geld in Zuid Afrika een verschil kan maken:

Vandaag alweer 2 weken in dit mooie maar bizarre land. Jullie willen natuurlijk allemaal weten hoe het met ons badkamerproject gaat: het gaat goed! We hebben de meidenbadkamer qua schilderwerk al goed onderhanden genomen en we hebben een man gevonden, Andries, die voor 40 rand per m2 de muren gaat betegelen. 40 rand is ongeveer 3,50 euro en het gaat veel werk worden want hij moet eerst de hele muur voorbewerken dus we denken dat we een goede deal hebben gesloten!

Goede hygiënische omstandigheden zijn belangrijk om de kinderen gezond te laten opgroeien. Met het geld zouden toekomstige vrijwilligers dus net als wij een soortgelijk klusproject kunnen uitvoeren: maar ook andere dingen zijn belangrijk zoals: een moestuin, een dak dat niet lekt, een matras voor elk kind, schooluniformen en een fornuis om op te koken. Gezamenlijk helpen wij een klein beetje mee aan een gezonde toekomst voor deze kinderen.

Voor Na


Ghana MALELANE, ZUID-AFRIKA
PROJECT RENOVATIE BADKAMERS
KOSTEN 1000 EURO
STATUS VOLTOOID!

Fotos:

Video's:

ac_01 ac_02 ac_03

Links:
MetteLotte waarbenjij.nu