Projecten | Noortje en Anna

Weer thuis

Begin 2013 keerde Noortje en Anna weer terug uit Madagaskar. Een uitgebreid overzicht van hun belevenissen, werk en meer foto's is terug te lezen op Noortje's reislog (zie hiernaast). Hieronder een kort overzicht van hoe zij het geld geld definitief besteed hebben.

Projecten   Inhoud Kosten
1   Schooltje:
Posters omkaderd
+ schoolspullen voor alle 5 de klassen

€ 15,-
€ 300,-
2   Weeshuis: Kamers van de kinderen verven en opknappen € 100,-
3   Groentetuin: Materiaal voor de bakken +
salaris van twee klusjesmannen
€ 10,- +
€ 10,-
4   Gevangenis: Eten en benodigdheden voor vrouwen en kinderen € 350,-
5   Ontbijt 76 kinderen kleuterklas (t/m eind februari) € 250,-
6   € 30,91 = 85.000 Ariary / per week (t/m eind februari) € 500,-


Eerste werk en mooie plannen

Na een mooie rondreis door (over) Madagascar wonen Noortje en Anna sinds 15 oktober op het project. Afgelopen week hebben ze ons op de hoogte gebracht van hun projecten. Lees hieronder wat ze van plan zijn en wat dat kost.

De eerste uitgave voor de stichting Madalief hebben we al gedaan, plastic kopjes en nieuwe lepels voor in de kantine van het kleuterschooltje. Maar nu hebben we ook al een wat groter project in gedachten wat betreft het schooltje. Na een rondleiding langs alle klaslokalen van het schooltje, is ons opgevallen en ook verteld dat er aan de binnenkant het een en ander moet worden opgeknapt. Daarnaast zijn er nog een boel schoolspullen nodig voor het komende jaar.

Ons eerste project zal dus bestaan uit het verven van de klaslokalen van het schooltje, de reparatie van de vloer van de kleuterklas en de aanschaf van alle benodigdheden voor alle klassen van de school. We hebben de leraren van de klassen gevraagd om een lijst van benodigdheden. Een deel van de spullen die wij al mee hadden genomen, zoals wat kleurpotloden en pennen hebben we voor een deel zo al kunnen geven en hebben we dus deels kunnen afstrepen van de lijst.

Uiteindelijk komen we uit op een lijst met benodigdheden met een totaal bedrag van 804.300 Ariary, of te wel € 292,47. Voor het verven van de klaslokalen zal ongeveer € 50,- per klas worden gerekend en voor de vloer denken we zo'n € 100,- nodig te hebben. Nu zijn deze laatste twee dingen nog niet helemaal precies berekend, want de klusjesman die dit werk zou gaan doen heeft het op dit moment wat druk, dus we gaan zelf kijken in hoeverre we dit zelf kunnen gaan doen of dat we iemand anders kunnen vinden hiervoor. Het liefst willen we alles zo snel mogelijk geregeld hebben, maar we lopen hier wel wat tegen een 'Mora mora'- mentaliteit aan. Het gaat allemaal wat langzamer, voordat er wat kan worden ondernomen en voordat je antwoord terug hebt.

Verder hebben we ook op papier gezet wat voor projecten we nog meer willen gaan doen. Hieronder een overzichtje:

Projecten   Inhoud Kosten
1   Schooltje:
Verven van 5 klaslokalen
+ reparatie vloer kleuterklas
+ schoolspullen voor alle 5 de klassen


€ 250,-
€ 100,-
€ 300,-
2   Weeshuis: Kamers van de kinderen verven en opknappen € 100,-
3   Groentetuin: Omheinding + grondwerk € 100,-
4   Gevangenis: Eten en benodigdheden voor vrouwen en kinderen € 350,-

Verder willen we de rest van het ingezamelde en gedoneerde geld gebruiken voor de dingen die wij hier dagelijks meemaken. Natuurlijk is dit niet voor ons zelf, maar we draaien hier nu zo'n twee week mee op het schooltje en in het weeshuis en we hebben al wel gezien dat er wekelijks, al niet dagelijks, dingen gebeuren waar wij wel wat aan zouden willen doen. Zo hebben we de afgelopen weken al eens wat rijst gegeven aan vrouwen die bij Madame Honorine om hulp kwamen vragen, hebben we een jongen met diabetes uit de buurt van medicijnen voorzien, hebben we de kantine van het kleuterschooltje gefinancierd en hebben we aangeschaft nieuwe lepels en plastic kopjes, hebben we een vrouw een voorschot gegeven zodat ze de begrafenis van haar moeder kon regelen, enzovoort. We denken dat we omgerekend zo'n € 50,- per week kwijt zullen zijn aan dit soort voorvallen.

Voor het betalen van deze projecten hebben Noortje en Anna kalenders verkocht, 80 in het totaal. Daarmee hebben ze € 1000 opgehaald. Wij, de stichting Amazing Children verdubbelen dit bedrag.


Projectomschrijving

Met z'n tweeën vertrekken wij, Anna en Noortje, komende maandag naar Madagascar. Wij zullen de komende ruim vijf maanden ontwikkelingswerk verrichten in een weeshuis en op een kleuterschooltje in het plaatsje Ambostira, ruim 4 uur rijden in zuidoostelijke richting vanaf de hoofdstad Antananarivo, alias Tana.

Wij zullen ons werk verrichten namens en voor de stichting Madalief. Madalief is een kleinschalige stichting, opgezet door een Nederlandse vrouw, Remi genaamd. Na jarenlang van reisleidster op Madagaskar te zijn geweest wilde zij graag ook iets goeds doen voor het land zelf. In het plaatsje Ambust heeft zij, nu draaiend op de moeders uit die buurt, een weeshuis opgericht. Het weeshuis biedt nu onderdak aan 23 (wees)kinderen. Madame Honorine, bekend als moeder van het dorp, ontfermd zich sinds die tijd over al deze kinderen. Inmiddels als vrouw van rond de zestig, runt zij naast het weeshuis ook een kleuterschooltje twintig minuten verderop. Iedere ochtend vroeg wandelt zij met de kleinste uit het weeshuis naar het kleuterschooltje waar, in het totaal tachtig kleutertjes uit de omgeving enig onderwijs van Madame Honorine krijgen en een door de stichting gefinancierde maaltijd. Zelf heeft Remi, naast het weeshuis nog een klein hotel opgezet, waar toeristen kunnen verblijven. Dit hotel is zo'n drie uur rijden vanaf het weeshuis en ligt niet ver van het vliegveld van Madagaskar in Antananarivo. In dit hotel kunnen kinderen die voorheen in het weeshuis woonden hun eigen zakcentje voor hun en hun familie verdienen. Dit kleinschalige project draait nu al jaren ontzettend goed. Maar ondanks dat alles zo prima draait is alle hulp in het weeshuis en op het kleuterschooltje van harte welkom!

We hebben samen geld opgehaald voor de komende projecten die we daar willen starten. Een deel van het bedrag bestaat uit vrijwillige bijdrage van de vrienden, familie en kennissen om ons heen. Het andere deel van het bedrag hebben we binnengehaald met de verkoop van de kalenders.

De plannen voor de projecten liggen al klaar, maar moeten enkel nog in detail worden vastgelegd. Gelukkig hebben we daar nog even de tijd voor. Voordat we echt aan de slag gaan met de projecten, zullen wij eerst beginnen met een rondreis over het eiland Madagascar. Zo leren we alvast heel wat van het land, de cultuur, de mensen en kunnen we dan ook echt zeggen dat we op Madagascar zijn geweest! :)


Bekijk ook de aflevering van Onverwacht Bezoek, waarin Remi en haar stichting Madalief centraal staat.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Madagascar AMBROSTIRA, MADAGASCAR
PROJECT 6 PROJECTEN
KOSTEN 1000 EURO
STATUS VOLTOOID!

Links:
Noortje Reislog
Noortje is behalve een ontzettend lieve vrijwilliger in Madagascar ook een begenadigd schrijfster en fotograaf. Lees op haar reislog terug hoe haar belevenissen geweest zijn.


Fotos: